Açıklama
Gökçeada Dalış Merkezi, 2009 yılında Selim KONYA önderliğinde Türkiye’nin ilk ve tek sualtı milli parkının sualtı severlere tanıtılmasında aracı olmak amacıyla Çanakkale ilinin Gökçeada ilçesinde faaliyetlerine başlamıştır. Ekibindeki tüm personel ada halkından olup Gökçeada’nın sualtını en iyi bilen alanında uzman personellerdir. Adada bulunduğunuz süre içerisinde tanıtım dalışarına katılabilir ya da bröveli dalıcıysanız Gökçeada Dalış Merkezi ile sualtında keyifli dalışlar yapabilirsiniz.
GÖKÇEADA
SPORTİF DALIŞ NOKTALARI
PEYNİR KAYALIKLARI(KAŞKAVAL BURNU)
Adanın kuzey doğu kısmında kalan bu dalış noktası isminden de anlaşıldığı gibi yüzey kısmında kalan kayalık kısımları peynir dilimlerini andırmaktadır. Derinlik 35 metrelere kadar uzanmaktadır. Dip yapısı kayalık reef şeklindedir. Kısa mesafede derinleşmesi nedeniyle adanın en derin dalış noktasından biridir. Akıntı dalışına uygundur. Sualtında görülebilecek canlılar arasında orfoz, gelincik ve akya balıkları dikkat çekenlerdir. Bol miktarda mığrı ve müren balıkları da görülebilir. Ulaşım sadece tekne ve bot ile sağlanmaktadır. Bot ile kaleköy limanından yaklaşık 15 dakikalık, kuzu limanından 5 dakikalık mesafededir. 1,2 ve 3 yıldız dalıcı seviyedeki dalıcıların dalabileceği bir noktadır.
YELKEN KAYA (SUALTI DENİZ PARKI)
Adanın kuzey doğu kısmında bulunan deniz parkının sınırları içinde bulunan popüler bir dalış noktasıdır. Dip yapısı kayalık ve posedonyadan oluşmaktadır. Derinlik 30 metrelere kadar uzanmaktadır. Akıntı ve reef dalışına uygundur. Sualtı fotoğrafçılığı için bir çok canlıyı bünyesinde barındırmaktadır. Görülebilecek başlıca deniz canlıları müren, böcek ve eşkina balıklarıdır. Dip yapısının renkliliği sizi çok etkiliyecektir. Ulaşım tekne ve bot ile sağlanmaktadır. Bot ile kaleköy ve kuzu limanından 10 dakikalık mesafededir. 1,2 ve 3 yıldız dalıcılar dalış yapabilir. Bölge deniz parkı olması nedeniyle her türlü avcılığa kapalı bir bölgedir.
MAVİKOY TÜNEL ( SUALTI DENİZ PARKI)
Adanın kuzey doğu kısmında yer alan deniz parkının orta noktasında bulunan bir dalış noktasıdır. Bu dalış noktasında derinliği 12 metre olan 10 metre uzunluğunda bir tünel bulunmaktadır. Tünel içindeki renkli süngerler dikkat çekmektedir. Yine aynı dalış parkuru içinde bulunan blok ve set şeklideki kayaların içindeki kovuklardaki balıkların çokluğu sizi inanılmaz etkiliyecektir. Başlıca görülebilecek canlılar ise orfoz, gelincik, sinarit ve eşkina balıklarıdır. Bu dalışta kovuk içlerindeki balıkları görmek için yanınızda sualtı feneri bulundurmanız iyi olacaktır. Derinlik maksimum 16 metredir ve dip yapısı kayalık ve posedonyadan oluşmaktadır. 1,2 ve 3 yıldız dalıcılara uygun dalış noktasıdır. Zaman zaman akıntı dalışı da olabilir. Ulaşım tekne ve bot ile sağlanmaktadır. Bot ile kaleköy limanından yaklaşık 5 dakika, kuzu limanından 15 dakikalık mesafededir. Bölge deniz parkı olması nedeniyle her türlü avcılığa kapalı bir bölgedir.
YILDIZ TAŞLARI (SUALTI DENİZ PARKI)
Bu dalış noktası en yakın kıyıya yaklaşık 100 metre açıkta bulunan bir dalış noktasıdır.. Dalış çapa ipinden inilerek sağlanmaktadır. Derinlik 24 metre ile 27 metre arasındadır. Dip yapısı bir sıra set şeklindeki kayalardan oluşmaktadır, kaya etrafları ise kumluktur. Bu kayalardaki kovuklar ise bir çok canlıyı bir arada barındırmaktadır. Mığrı ve müren balıklarını bir arada yaşarken görebileceğiniz ender dalış noktalarından birisidir yıldız taşları. Süprizlere açık bir noktadır. Bir anda etrafınızı sürüler halinde akya balıkları sarabilir. Böcek ve deniz tavşanlarının bolca bulunması sualtı fotoğrafçılığı için uygundur. Kovuk içlerindeki canlıları gözlemlemek için mutlaka sualtı feneri bulundurulması gerekmektedir. Yine bu dalış noktasında eski bir çapa ve büyük bir bizans amforasını da görmek mümkündür. Dalış tekne ve bot ile yapılmaktadır. Bot ile kaleköy limanından ulaşım 5 dakika, kuzu limanından ise 20 dakikalık bir mesafededir. 2 ve 3 yıldız dalıcılara uygun bir dalış noktasıdır. Bölge deniz parkı olması nedeniyle her türlü avcılığa kapalı bir bölgedir.
YILDIZ KOY (SUALTI DENİZ PARKI)
Adanın kuzey kısmında deniz parkı sınırları içinde kalan bir koydur. Kıyı dalışı için uygundur. Scuba dalışının yanında serbest dalış içinde güzel bir dalış noktasıdır. Yeni başlıyan dalıcılara hitap etmektedir. Dip yapısı koy ortaları kum ve posedonya, kenar kısımları ise kayalıktır. Sürüler halinde sarpa ve papaz balıklarına rastlamak mümkündür. Ahtapotlarında yuvalandığı bir koydur. Derinlik 10 metrelere kadar çıkmaktadır. Tanıtım dalışı (Discovery) için uygundur. Bot ile kaleköy limanından ulaşım ortalama 5 dakikada, kara yolu ile kaleköy limanına 1 kilometre mesafededir. Bölge deniz parkı olması nedeniyle her türlü avcılığa kapalı bir bölgedir.
MAVİKOY(SUALTI DENİZ PARKI)
Yıldız koydan kuzeye doğru bir sonraki koydur.Ulaşımının tekne veya kıyıdan patika yolu ile gerçekleşen bu dalış noktası tanıtım dalışı ve serbest dalış için uygun dalış noktasından biridir. Suyun berraklığı sizi ilk etkiliyen olacaktır. Elinizle gün balıklarını besliyebileceğiniz ender bir dalış noktasıdır. Derinlik 14 metrelere kadar çıkmaktadır. Dip yapısı kayalık ve posedonyadan oluşmaktadır. Ulaşım bot ile kaleköy limanından 5 dakikalık bir mesafededir. Bölge deniz parkı olması nedeniyle her türlü avcılığa kapalı bir bölgedir.
KALEKÖY FENER BURNU
Kaleköy limanının sağ tarafında kalan bu dalış noktasına ulaşım tekne ve bot ile sağlanmaktadır. Derinlik maksimum 24 metredir. Dalış noktası kıyıya paralel bir dizi kayalık bir yapıdan oluşmaktadır. Başlıca deniz canlıları deniz tavşanları, müren, mığrı, böcek eşkina balıklarından oluşmaktadır. Akıntı dalışına uygundur. Ulaşım bot ile kaleköy limanından 2 dakikalık bir mesafededir. 2 ve 3 yıldız dalıcılara uygun bir dalış noktasıdır.
PİRİNÇ BURNU
Adanın kuzey batı kısmında yer alan bu dalış noktası akıntı dalışına en uygun dalış noktasıdır. Derinlik 7 metrelerden başlayıp 26 metrelere kadar çıkmaktadır. Bir çok deniz canlısına bu bölgede rastlamak mümkündür. Sizi en çok etkiliyecek olan ise turuncu deniz süngerlerinin büyüklüğüdür. Balıkların geçiş yaptığı bir burun olduğu için süprizlere açık bir dalış noktasıdır. Ulaşım tekne ve bot ile sağlanmaktadır. Ulaşım bot ile kaleköy limanından yaklaşık 15 dakikalık bir mesafededir. 1,2 ve 3 yıldız dalıcılara uygun bir dalış noktasıdır.
ŞEYTAN KAYALARI
Adanın batı kısmında yer alan bu dalış noktasının en sığ yeri 18 metre ve açık bir dalış noktası olması nedeniyle sadece 2 ve 3 dalıcılar için uygundur. Orfoz ve iri eşkina balıklarının görülebileceği bir noktadır. Ayrıca bir çok dalış noktasında olmayan antiyaz ve İspanyol dansçılarını bu bölgede sürüler halinde görmeniz mümkündür. Ayrıca bu dalış noktasını diğer dalış noktalarından farklı kılan bir diğer özelliği de müren balıklarının iriliği ve fazlalığı. Sualtı fotoğrafçılığı için en uygun dalış noktalarından biridir. Ulaşım tekne ve bot ile sağlanmaktadır. Ulaşım bot ile kaleköy limanından yaklaşık 40 dakikalık uğurlu limanından ise 15 dakikalık bir mesafededir Derinlik 40 metrelere kadar inmektedir. Dip yapısı ise kayalıktır.
İNCE BURUN
İnce burun adanın en batı burnudur. Aynı zamanda Türkiye’nin en batı noktasıdır. Derinlik maksimum 16 metredir. Zaman zaman çok keyifli akın dalışları yapılabilmektedir. Sualtındaki antik çapalar dikkat çeken ayrıntılardır. Yine dalış noktasının uç kısmında roma döneminden kalma kırık amfora kalıntılarına rastlamak mümkündür. Dip yapısı kaya, kum ve posedonyalardan oluşmaktadır. 1,2 ve 3 yıldız dalıcılara uygun dalış noktasıdır. Ulaşım tekne ve bot ile sağlanmaktadır. Bot ile kaleköy limanından yaklaşık 60 dakikalık uğurlu limanından ise 5 dakikalık bir mesafededir.
GİZLİ LİMAN
Adanın batı kısmında ince burunun hemen uğurlu köyü tarafındaki poyraz rüzgarlarına kapalı doğal bir limandır. Burası tanıtım dalışı ve serbest dalış için en uygun dalış noktalarından biridir. En derin noktası 8 metredir. Sürüler halinde sarpa, kefal ve barbun balıklarını bu bölgede görmek mümkündür. Dip yapısı kayalık ve kumluktan oluşmaktadır. Ulaşım tekne,bot ve kıyıdan sağlanmaktadır. Bot ile uğurlu iskelesinden yaklaşık 5 dakikalı mesafededir.
AKYARLAR (AYDINCIK)
Adanın güney kısmında aydıncık bölgesinde kalan güzel bir dalış noktasıdır. Aydıncık plajına bot ile 10 dakikalık mesafededir. En yakın kıyıya yaklaşık 1,5 mil açıkta reef şeklinde bir dalış noktasıdır. Zaman zaman akıntı olabilmektedir. En sığ yeri 12 metre en derin kısmı ise 24 metredir. Dip yapısı kayalık ve posedonyalardan oluşmaktadır. Görülebilecek canlılar arasında deniz tavşanları, akya, papaz, karagöz ve eşkina balıklarını bu bölgede görme şansınız yüksektir. Eğer şanslıysanız bir caretta caretta kaplumbağasına da rastlayabilirsiniz. 1,2 ve 3 yıldız dalıcıların dalışına uygun bir dalış noktasıdır. Ulaşım tekne ve bot ile gerçekleşmektedir.
YÜZEN KAYALAR ( AYDINCIK)
Adanın güney kısmında aydıncık plajının batı kısmında kıyıdan yaklaşık 500 metre açıkta bulunan kayalardır. Yüzeyden bakıldığında kayaların bir kısmı su yüzeyinde kalmaktadır. Kayaların doğu kısımları scuba dalışına diğer kısımları da serbest dalışa uygundur. Derinlik doğu kısmında ortalama 10 metredir. başlıca görülebilecek balıklar arasında sürüler halinde eşkina ve sarpa balıkları, akya, papaz ve deniz tavşanlarını görmek mümkündür. Bir yıldız ve üst düzey dalıcıların rahatlıkla dalabileceği kolay bir dalış noktasıdır. Ayrıca yüzen kayalar tanıtım dalışı ve şnorkelle dalış içinde mükemmel bir dalış noktasıdır. Ulaşım kıyı ve bot ile gerçekleşmektedir.
KEFALOZ BATIK DALIŞI
Aydıncık burnunun yaklaşık 1.5 mil açığında bulunan gemi hakkında tam bir bilgi mevcut değildir. Ama tahmini Çanakkale savaşları zamanından kaldığı tahmin edilmektedir. Batık 27 metre derinlikte parçalanmış bir biçimde sualtında yatmaktadır. Daha önceleri bütün halde bulunan batık 1965 yıllarda hurdası için parçalanmış ve sadece tava kısmı zeminde kalmıştır. Geminin uzunluğu tahmini 60 metre civarındadır. Batık civarı kumluk bir zeminden oluşmaktadır. Bulunduğu bölgede çok kuvvetli akıntılar oluşmaktadır dolayısıyla sadece tecrübeli dalıcıların dalabileceği bir dalış noktasıdır. Batıkta orfoz, eşkina ve akya balıklarına rastlamak mümkündür. Ulaşım tekne ve bot ile gerçekleşmektedir ve bot ile kuzu limanından 20 dakika, Kaleköy limanından 30 dakikalık bir mesafededir.
KEFALOZ İNGİLİZ BATIKLARI
Kefaloz bölgesinde bulunan bu batıklar sığ sularda bulunmaktadır. Kefaloz koyunun denize bakan kısmının sol köşesinde yer almaktadır ve zaman zaman sular çekildiğinde batıkların kazan kısımları su yüzeyinden görülmektedir. Tahmini batıklar birkaç batığın bilerek batırılmasıyla oluşmuştur. Bilerek batırılmasının nedeni ise konum olarak bölgenin doğal bir liman biçiminde olması ve savaş zamanında dalga kıran oluşturmak için yaralı ve eski gemiler bilerek batırılmıştır. Bu bölge o tarihlerde İttifak devletlerinin deniz üssü olarak kullanılmıştır. Fakat yine günümüzde bu batıkları bütün halde rastlamak imkansızdır. Çünkü 1965 yıllarda hurdası için bu batıklar parçalanmış ve günümüzde tava kısımları sualtında dağınık bir biçimde yer almaktadır. Derinlik 4 metreden 12 metreye kadar değişkenlik gösterir. Scuba dalışının yanında şnorkel dalışı ile de rahatlıkla batıklar gezilebilir. Kolay bir dalış noktasıdır ve discovery dalıcılar dahi rahatlıkla dalış yapabilirler. Ulaşım kıyıdan ve bot ile sağlanır. Bot ile kuzu limanından 25 dakika. Kaleköy limanından ise 35 dakikadır. Karayolu ile ada merkezinden bölgeye ulaşım 10 kilometre, eşelek köyüne ise 1 kilometre mesafededir.
İnceleme ekle