Site logo

Tüplü Dalış Eğitimi Almaya Nereden Başlamalı?

Eğer bu yazıyı okuyorsanız tüplü dalış yapmaya niyet ettiğinizi ve bu konu hakkında detaylı araştırma yapmaya başladığınızı tahmin ediyorum. Mükemmel bir karar verdiğinizi ve asla pişman olmayacağınıza emin olabilirsiniz. Bu yolculuğunuzda da nerededalsak.com olarak size bir rehber niteliği taşımayı çok isterim. Bu yüzden lafı uzun tutmadan, merak edilenleri, bilmeniz gerekenleri ve dikkat etmeniz gerekenleri kısa kısa yazacağım. Henüz fikir aşamasında olduğunuz için bir kaç temel fikir vermek istiyorum. Bu fikirlerin ilkideneme dalışları hakkında olacak, eğitim programları hakkında olacak ve dalış eğitimi almak için uygun zaman hakkında bahsetmek istiyorum. Sağlık ve teknik konularda çok fazla detay vermeyeceğim çünkü bunu birebir profesyoneller ile konuşup karar almanız gerektiğini düşünüyorum.

1. Deneme Dalışları

Dört yanı cennet vatanımızın özellikle Akdeniz kıyılarında yaz tatili yaparken mutlaka ekstrem bir aktivite olarak yamaç paraşütü ya da tüplü dalış yapanları görmüşsünüzdür. Eğer su altını merak ediyorsanız, daha önce hiç dalış yapmamış ve dalış yapmayı merak ediyorsanız ilk önce deneme dalışı yapmanızı tavsiye ederim. Çünkü deneme dalışları, sizin dalıcı olmanıza açılacak kapıdan içeriye bakmanızı sağlar. Yalnız şunu belirtmek isterim deneme dalışları, dalıcı olmaya açılan kapı değil, o kapıdan içerisini size gösterir. Çünkü dalıcı olup su altının keyfini sürmek, deneme dalışından kat ve kat daha mükemmeldir. Türkiye’nin dalış merkezi olan her yerinde deneme dalışlarıda yapılmaktadır. Deneme dalışı yapmak için bir dalış merkezine başvurmanız yeterli olacaktır. Deneme dalışlarında ortalama 20 dakikalık bir süre boyunca dalış merkezinin belgeli rehberleri (dalış eğitmenleri) ile birlikte ortalama 5 metre derinlikte birebir tüplü dalış tecrübesi yaşayabilirsiniz. Bu tecrübede su altında karşılaşabileceğiniz canlılar daha kısıtlı ve su altında daha az özgür olursunuz. Çünkü rehberiniz sizin yaşayabileceğiniz her türlü soruna engel olmak için sizi sınırlamak ve kontrolü altında tutmak zorunda. Fakat siz dalıcı olmak için deneme dalışı yapacaksanız bunu bir test olarak düşünmelisiniz. Bakalım su altında kendinizi nasıl hissedeceksiniz, su altında regülatörden solunum yapmak için bir engeliniz olacak mı, maske kullanımı sizi suyun altında nasıl etkileyecek vb. bütün etkenleri değerlendirip dalış eğitimi almak için kendinizi test edeceksiniz.

Deneme dalışı yaptıktan sonra tamam ben tüplü dalış yapabilirim, dalış eğitimi almak istiyorum derseniz o zaman dalış sertifka sistemlerine bakıp karar vermeniz gerekir..

2. Dalış Sertifikaları

Dalıcı olmaya karar verdiniz ve artık bu konuda eğitim almak istiyorsunuz. O zaman tüm dünyada kabul görmüş ve ülkemizde de yaygın eğitim ağı olan 3 dalış sertifika sisteminden birini seçmek zorundasınız. Ama merak etmeyin, hangi programı seçerseniz seçin dalış yapacağınız yerleri sınırlandırmaz, size engel teşkil etmez. Size 3 adet dalış eğitimi programı söyleyeceğim; CMAS, PADI ve SSI. Eğitimleri ve yöntemlerinde küçük farklılıklar barındırmalarına rağmen pratikte birbirlerine çok benzeyip, teorik ve altyapı olarak ayrılmaktalar. Ne demek istiyorum? Mesela SSI ve PADI daha teknolojik bir altyapıya sahipken dalışlarınızı eğitimlerinizi dijital ortamlarda kayıt altına alıp takip edebilirken CMAS’ta sistem daha eski düzen işlemektedir. Bu eğitim programları hakkında hepsi için ayrı ayrı blog yazıları yazacağım. Dalış Sistemleri Nedir?

3. Dalış Eğitimi Almak İçin Uygun Zaman

Bu konu herkes için değişiklik gösterebilir. Özellikle devlet memurları ve yıllık izni olan özel sektör çalışanları için zaman ayarlamak biraz zorlu olabiliyor. Bu yüzden eğitim için yıllık izinlerinizi planlamayı düşünüyorsanız size Mayıs sonları ve haziran ayını ayrıca sezon sonu olan eylül aylarını ve ekim ayının başlarında dalış eğitimi almanızı tavsiye ederim. Neden? Çünkü özellikle Akdeniz bölgesinde ki dalış merkezleri yaz sezonunda doluluk oranı olarak çok yüksek olduğu için eğitmen başına düşen kursiyer bazı yerlerde 3 bazı yerlerde 4 kişiye dahi çıkabiliyor. Fakat bahsettiğim zaman dilimleri sezon başı ve sezon sonu olduğu için katılımcı sayısı az olacağından dalış eğitmeni sizle birebir ilgilenebilecek ve daha çok vakit harcayabileceksiniz.

Kısaca Dalış Eğitimi alma yolculuğunuz iki adımda gerçekleşebilir. İlk önce deneme dalışı yapıp su altında kendinizi test etmeli ve ardından size uygun dalış sertifika programını araştırıp karar vermelisiniz. Bir sonrraki yazımızda dalış sertifika programlarını tek tek yazacağım.

Merak ettiğiniz, aklınıza takılan her soruyu yorum kısmından yazabilirsiniz…

Yorumlar

  • Henüz Yorum Bulunmuyor
  • Add a comment